Der minnene begynner og språket opphører.
"Foran fotografiet blir man stum... Et fotografis punktum er denne tilfeldighet som treffer meg... Det som jeg kan sette nevn på, kan egentlig ikke treffe meg."
Kilde: Anne Krogstads forelesning SOS2500, 27.10.08
I boken Le chambre claire (Det lyse kammer) diskuterer Roland Barthes fotografiets vesen. Han er opptatt av og fascineres av forholdet mellom hendelse, representasjon og tid.
For Barthes er fotografiet et spor etter ett enkelt øyeblikk, som tilhører fortiden.
Gjennom hele sitt liv var Barthes opptatt av at et fotografi både representerte spor av virkeligheten, men at det også har stort potensiale for å kommunisere underliggende sannheter eller meninger. For ham ble dette virkelighet da moren hans døde i 1977: Han kom stadig vekk tilbake til et bilde av henne da hun var barn, og hver gang gjennopplevde han sorgen han følte da hun døde.
I boken "Det lyse kammer" var han særlig opptatt av forbindelsen mellom det symbolske i bildet, som kan analyseres og forklares logisk, og det som individet føler for bildet, og som vil være en subjektiv opplevelse, som i mindre grad kan beskrives og analyseres. Barthes var opptatt av at når en person føler i møtet med et bilde, så kan en ikke analysere og forklare dette nettopp fordi de underliggende assosiasjonene i bildet overskygger det vi ser.
Barthes så på fotografi som et bilde på "det som ikke lenger er", og på denne måten blir fotografiet også en konstant påminnelse om at verden hele tiden er i forandring.
Barthes snakker i den samme boken om to måter å tolke et fotografi. Gjennom "studium" søker vi informasjon og kunnskap, mens vi gjennom "punktum" blir berørt på et mer personlig plan:
"Etter at jeg slik har gått igjennom alle disse formene for veloppdragen interesse som enkelte fotografier vakte i meg, syntes jeg å kunne konstatere at studium – forutsatt at jeg ikke er merket, pisket, flenget av en eller annen detalj (punctum) som tiltrekker eller sårer meg – gir opphav til en svært utbredt (verdens mest utbredte) type fotografi, hvilket man kunne kalle det unære fotografi."
Kilde: http://digitalfoto.hib.no/index.php?op=ViewArticle&articleId=105&blogId=4#teorier
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Live.
SvarSlettNår du er ferdig med bachelor.
Så syns jeg du skal studere fotografi.
I hvertfall en liten stund.
Hehe!Om det er mulig å studere det som ett teoretisk fag...kanskje det. Om ikke så hadde det vært gøy med litt praktisk fotoskole.
SvarSlettJeg tror en kombinasjon av teori og praksis ville vært midt i blinken for deg :)
SvarSlett